martes, 14 de noviembre de 2017

CONSELLS CAN ROCA - MENÚ DE TARDOR








El ferro (carn, peix, llegums, Fruita seca, cereals integrals…) és imprescindible per gaudir d'energia.
Vitamines del grup B, vitamina C i proteïnes també són necessàries per afrontar la tardor amb energia.
Desdejunar bé, beure més aigua i aprofitar els aliments de temporada (bolets, carabassa, castanya…) són bons hàbits per afrontar l'estació amb ànim.
Per afrontar la tardor amb energia és fonamental parar esment a la dieta. Només així podrem gaudir de tot el que ens 
ofereix.
Ja estem sumits de nou en la rutina i en un a a dia replet d'activitats. Si a l'estrès laboral i familiar li vam sumar el canvi de temps que sol acompanyar a l'estació es fa evident que hem de reforçar el nostre organisme. L'alimentació és una de les principals bases a tenir en compte, doncs només si ens nodrim correctament serem capaces de fer front als compromisos i als possibles trastorns derivats de l'estrès o dels canvis de temperatura. 


Nutrició i Salut, La dieta a la tardor
La importància del ferro


Entre els nutrients que no poden faltar en aquests dies està el ferro, imprescindible per gaudir d'energia. Però, per què la seva manca es tradueix en cansament i feblesa?
 El motiu és que es tracta d'un mineral que s'utilitza de forma constant en el nostre cos. Cada dia es perd una certa quantitat (al voltant d'1 mg com a mitjana, major en les dones en edat fèrtil), que ha de reposar-se mitjançant l'alimentació habitual però que, en molts casos, no s'aconsegueix
.
Funcions bàsiques:
destaca la seva participació en la síntesi d'hemoglobina, proteïna que ajuda a transportar oxigen a totes les cèl·lules corporals, i la mioglobina, proteïna que serveix com reservorio d'oxigen per a les cèl·lules musculars. De la mateixa manera, el ferro ajuda en diferents reaccions metabòliques, afavoreix la prevenció d'infeccions i atorga resistència física. Si la dieta no proporciona el suficient, es pot produir anèmia, fatiga, mal de cap, insomni, disminució en la concentració intel·lectual, dermatitis o menor resistència a les infeccions.

Principals fonts: 
a pesar que el ferro abunda en la major part dels aliments, tant d'origen animal com a vegetal, la seva ingesta mitjana pot resultar massa baixa. El problema està en la dificultat d'absorció a nivell intestinal i que el grau d'assimilació depèn del tipus de ferro, que pot ser hemo, o orgànic (la carn i el peix són les seves principals fonts) i no hemo, o inorgànic (en llegums, verdures, fruita seca i cereals integrals). Per facilitar la seva absorció és convenient consumir-ho juntament amb vitamina C, ja que pot duplicar-la o fins i tot triplicar-la. Afegir llimona o julivert als llegums, o acompanyar el peix o la carn amb pebrots en amanida és una bona idea. També el coure l'afavoreix (es troba en fruita seca, germen de blat, llevat de cervesa…). Una altra recomanació seria combinar els dos tipus de ferro en un mateix menjar (carn i llegums, per exemple).

No hay comentarios:

Publicar un comentario