jueves, 27 de octubre de 2016

CONSELLS DE CUINA - CARNS AL FORN ( FÀCIL I MÉS NUTRITIVA)






La carn al forn es cuina de manera lenta i constant, i ben feta conserva gran part dels seus sucs i substàncies nutritives a l'interior, encara que també els greixos, per la qual cosa és aconsellable triar un tall magre si es volen limitar les calories.

Per descomptat, no és el mateix rostir vedella que pollastre, i també els temps de cocció variaran segons la grandària de la peça que posem en el forn. Vegem una breu descripció dels tipus de carn que podem rostir i els seus diferents característiques:

Cuina fàcil: quines carns podem rostir

Carn de vedella. Hi ha diferents parts de la vedella que queden molt bé al forn: la costella, el rellom, el rodó, la cama… A més de les indicacions que trobem en cada recepta, les peces més sucoses poden portar-se al forn simplement untades amb oli o mantega, primer a 200° (amb el forn ja calent) per uns 10 a 15 minuts, perquè la superfície es cuini ràpidament i la carn es ‟segelli”. Després agreguem mig got de vi i mitjà d'aigua i cuinem a 180° per almenys 1 hora, fins a dues, això dependrà de la grandària de la peça. De tant en tant hem d'anar mullant-la amb el suc que es forma en la font.


Carn de be. La carn de be conté molts greixos, per la qual cosa no necessita molta preparació. Prou salar-ho i posar-ho en una font, millor encara en una cassola de fang, i rostir-ho a 180º per aproximadament 1 hora i mitja. A meitat de cocció, hem de girar-ho perquè es dauri dels dos costats, i també podem agregar durant la cocció la mescla d'aigua i vi que vam veure abans, i anar mullant la carn amb el suc que es formarà en la cassola. Un detall important: el be ha de ser servit ben calent, perquè en refredar-se el sabor del greix es fa més evident.


Carn de porc. També el porc conté molt greix, per la qual cosa ens bastarà amb agregar-li solament sal. En lloc de regar-ho amb aigua i vi, podem optar per la cervesa, li donarà un toc realment especial. Les costelles es rosteixen en al voltant d'1 hora a 200°, mentre que l'espatlla i la cama necessitarà de 2 hores de cocció a 180°.


Carn d'aus. En aquest cas cal diferenciar entre la carn de gall dindi i la de pollastre. La carn de gall dindi sol quedar bastant seca, però podem evitar aquest problema embolicant el gall dindi amb rodanxes de bacon, i lligant la peça perquè no caiguin. D'aquesta manera la carn es cuinarà lentament absorbint el greix de la pell i del bacon. En el cas del pollastre, hem de salar-ho i col·locar en la seva interior herbes aromàtiques, una dent d'all i mitja llimona. Amb uns 60–70 minuts a 200° tindrem un pollastre exquisit.




martes, 18 de octubre de 2016

CONSELL SETMANAL CAN ROCA - 20 MENUS PER LA CARMANYOLA (PETITS I GRANS)

20 MENUS PER LA CARMANYOLA ESCOLAR




Primer entre els detractors i els defensors de la carmanyola escolar: uns que si els nens no menjaran equilibradament, altres que menjaran més sa, uns que si no haurà seguretat alimentària, altres que els pares seran més responsables de l'alimentació dels fills, uns que si estem perdent l'estat del benestar, altres que l'economia familiar provocada per la crisi mana....

I què pot fer L'hora del tupper per ajudar a les famílies que hauran de preparar la carmanyola als seus fills? El que sap, donar algunes idees i receptes.

Juntament amb la dietista-nutricionista Rosa Baró, col·laboradora d'aquest bloc, us volem donar uns consells i recomanacions, i fer la proposta d'un planning de menús per a un mes de carmanyoles (també pot servir per als que anem a l'oficina, eh!! Aquí s'aprofita tot...).

Penseu que els menús que els nens i nenes s'emportin a l'escola o l'institut han de seguir els mateixos consells que seguim per nosaltres, els que mengem de tupper a diari. Però no està de més de recordar-los:

EL MENÚ
  • És important planificar el menú en base a les recomanacions d’una alimentació saludable, equilibrada, variada i suficient i posa-les en pràctica amb petites adaptacions o demanar consell al Dietista-Nutricionista.
  • El menú equilibrat en quantitat i varietat ha de presentar de 4 a 6 grups d’aliments (verdures, farinacis, proteics, oli d’oliva, fruita i/o làctics) i també cal utilitzar diferents tècniques de cocció per aportar varietat a la setmana.
  • A la carmanyola preparar plats únics complets que incloguin la mateixa varietat de grups d’aliments i adaptats a l’època de l’any facilita molt la vida del tupperista.
CONSELLS CULINARIS
  • Condimentar les amanides just abans de consumir.
  • La pasta “al dente” evitarà que quedi passada al reescalfar-la.
  • Si el plat inclou ou aquest ha d'estar ben cuit.
  • Salar la carn després de posar-la al microones perquè no es ressequi.
  • Afegir suc de llimona al peix o la carn abans d’escalfar-los els farà més sucosos.
  • La carn sucosa o amb salsa és una bona opció per evitar que es ressequi o també podem utilitzar carns texturitzades com les hamburgueses o les mandonguilles per omplir els nostres tuppers.
RECOMANACIONS HIGIÈNIQUES
  • Assegurar un bon estat de conservació fins a l’hora del seu consum.
  • Refrigerar el plat cuinat tapat hermèticament fins al moment de consum.
  • El transport serà en un envàs o bossa isotèrmica i s’escalfarà a més de 70ºC.
  • Menjar en un espai adequat evitant les taules de treball o pupitres per controlar contaminacions, si no tenim un lloc on poder menjar utilitzarem tovalloletes desinfectants i posarem la carmanyola sobre aquestes.
ELS ESTRIS
  • Reutilitzar pots de vidre de 250g per a les racions de sopes o gaspatxo o crema de verdures.
  • Si no disposem de microones per escalfar el menjar és millor optar per plats i/o entrepans freds.
20 MENUS


DILLUNSDIMARTSDIMECRESDIJOUSDIVENDRES
1a SETMANAPastís de patata i carn de pollastre amb ceba i pebrotLlenties estofades amb verduresTruita de patates, ceba i carbassóCanelons d'espinacs i carn de vedellaAmanida d'arròs amb tonyina, blat de moro, olives i tomàquets cherries
FRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUA
2a SETMANAEspaguetis al pesto amb espàrrecs verds i gambesMongeta verda i patata amb carn de cavall arrebossadaAmanida de cigronsTortellinis de bolets amb salsa de roquefortArròs de conill i carxofes
FRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUA
3a SETMANAAmanida freda de llenties, cranc, ceba i tomàquetMacarrons amb salsa bolonyesa (amb tomàquet, carn de vedella picada, pastanaga i ceba)Arròs tres delícies (pèsols, truita i permil dolç)Salmó a la planxa amb puré de patates i carbassóBledes amb patates i fesols saltejats amb salsitxes
FRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUA
4a SETMANACoca d'espinacs i verdures amb ensaladilla russa i ou durLasanya de verdures + mongetes blanques refregides amb allSaltat d'arròs, pollastre, bolets i alls tendresMandonguilles amb sípia, patates i pastanagues babyCintes d'espinacs amb salsa de puerros i pernil
FRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUA
cuinescuina.blogs

jueves, 13 de octubre de 2016

RECEPTA DE LA SETMANA - PEUS DE PORC AMB CARGOLS

Ingredients per bullir els peus:

4 peus de porc (oberts per la meitat i lligadets)
1 ceba grossa
1 cabeça d’alls
1 pastanaga
1 porro
1 farcellet d’herbes aromàtiques
1/2 branquilló de canyella
Pebre negre en gra
Sal
Aigua

Elaboració dels peus:

En un olla hi posem tots els ingredients i ho fem bullir per espai d’uns 90 minuts. Els peus no ens han de quedar massa fets, ja que completarem la cocció després.  Colem i reservem el brou de la cocció. 
Elaboració del cargols: 
Rentem els cargols (degudament purgats amb anterioritat), i els enganyem:
Posem en una cassola, amb aigua freda que els cobreixi àmpliament, a foc lent perquè vagin sortint, i a continuació, els bullim durant uns 10 minuts aproximadament afegint-hi la sal una mica abans d’acabar la cocció.

Ingredients per el sofregit:

2 o 3 cebes
2 grans d’all
1 pastanaga
1 tomàquet pelat i sense llavors
Farina
1 copeta de vi ranci
Oli d’oliva verge extra
Uns trossets de pernil

Per la picada:

1 gra d’all
Un grapadet d’ametlles torrades
Un grapadet d’avellanes torrades
1 carquinyoli
Una mica de julivert

Elaboració del plat:

Fem un sofregit a consciència i amb paciéncia amb els ingredients abans esmentats i quan el tinguem ben confitadet, hi posem una culleradeta de farina i la coem una mica sense deixar de remenar (Això ens servirà per espessir una mica la salsa) 
Afegim la copeta de vi ranci i el deixem reduir.
A continuació hi afegim els trossets de pernil, els hi donem un parell de tombs i ja hi podrem posar els peus amb una mica de brou de la seva cocció. Ho deixem fent xup-xup una estoneta i a continuació hi posem els cargols. 
Una altra estoneta a foc baix i seguidament hi tirem la picada, ho deixem 5 minutets i plat acabat. Però no per menjar-lo, sino que el deixerem reposar i el menjarem l’endemà.

RECEPTA DE LA SETMANA - XAI ROSTIT AL FORN




INGREDIENTS: (per a dos persones)
1 espatlla de xai de 900 gr aprox.
aigua
conyac
oli d’oliva
sal
PREPARACIÓ:
1. Salem l’espatlla de xai i la disposem en una safata que pugui anar al forn. Afegirem un raig d’oli d’oliva i mig got d’aigua.
2. Ficarem al forn a 160 ºC. Anirem donant la volta a l’espatlla cada 20 minuts.
3. Quan porti una hora, regarem a un raig de conyac i ficarem unes patates senceres que ens serviran d’acompanyament.
4. Seguirem donant la volta cada 20 minuts i regant l’espatlla amb el seu propi suc. Si veieu que s’evapora tot el líquid de la safata, heu d’incorporar una mica més d’aigua.
5. Quan estigui torradeta per fora, estarà al punt (en el meus cas, he trigat 2 hores i escaig, però donat que cada forn és un món, vigileu la carn. Per fer-ho, la podeu punxar amb un ganivet i, si la noteu tendra, és que està al punt).
Facilíssim i boníssima.
És preferible fer la carn a baixa temperatura encara que triguem més temps. D’aquesta manera aconseguirem una carn tendra i amb molt sabor. També la podem fer a 190 ºC en una hora… però creieu-me, el resultat no té res a veure.
Fins la propera!!

miércoles, 5 de octubre de 2016

RECEPTA DE LA SETMANA - POLLASTRE AMB BOLETS







INGREDIENTS:


1 pollastre d'1 kg (Millor de pagès)
1 ceba
2 tomàquets
1 gotet de xerès
500 g de rovellons o rossinyols
sal
oli

PREPARACIÓ:

Es talla el  pollastre a octaus, es neteja, se socarrima i es renta
En una cassola es posa el pollastre, salat, a daurar; quan és ben ros pertotes bandes, es treu; al mateix oli es fregeixen els bolets, partits a trossos, si són molt grossos; quan són cuits, però no massa fregits, es treuen i s'hi tira la ceba ratllada; quan s'ha daurat, s'hi afegeixen els tomàquets ratllats;
 Quan tot s'ha ben sofregit s'hi tornen a posar el pollastre i els bolets, s'hi tira la copeta de xerès, es tapa la cassola i es deixa coure tot plegat una mitja hora.
 Després es posa en una plata amb la salsa i els bolets per sobre.

RECEPTA DE LA SETMANA - FRICANDÓ DE VEDELLA AMB BOLETS







INGREDIENTS: (4 persones)

1kg de vedella tallada a bistecs (llata)
100 gr de bolets (millor barreixats)
3 cebes
2 tomàquets
1 pastanaga
1 branqueta ( farigola, sajolida, julivert)
1 got de vi ranci
farina
aigua
sal
pebre negre
oli d'oliva verge

PREPARACIÓ:
Netegeu els bolets. Salteu-los amb una mica d’oli i reserveu-los.
 Salpebreu, enfarineu i fregiu els bistecs amb oli. Reserveu-los. En el mateix oli, sofregiu-hi les verdures pelades i tallades a daus mitjans. 
A mitja cocció, afegiu-hi les herbes, i quan estigui ben escalfat afegiu-hi el vi ranci i ho deixeu reduir. Tritureu-ho. Passeu-ho per un colador xinès.
 Poseu la salsa resultant en una cassola amb aigua. Després, afegiu-hi la carn i poseu-ho al foc fins que la carn sigui cuita i tendra. 
Al final, poseu-hi els bolets i deixeu-ho acabar de coure i rectifiqueu-ho de sal.

cuina.cat