martes, 18 de octubre de 2016

CONSELL SETMANAL CAN ROCA - 20 MENUS PER LA CARMANYOLA (PETITS I GRANS)

20 MENUS PER LA CARMANYOLA ESCOLAR




Primer entre els detractors i els defensors de la carmanyola escolar: uns que si els nens no menjaran equilibradament, altres que menjaran més sa, uns que si no haurà seguretat alimentària, altres que els pares seran més responsables de l'alimentació dels fills, uns que si estem perdent l'estat del benestar, altres que l'economia familiar provocada per la crisi mana....

I què pot fer L'hora del tupper per ajudar a les famílies que hauran de preparar la carmanyola als seus fills? El que sap, donar algunes idees i receptes.

Juntament amb la dietista-nutricionista Rosa Baró, col·laboradora d'aquest bloc, us volem donar uns consells i recomanacions, i fer la proposta d'un planning de menús per a un mes de carmanyoles (també pot servir per als que anem a l'oficina, eh!! Aquí s'aprofita tot...).

Penseu que els menús que els nens i nenes s'emportin a l'escola o l'institut han de seguir els mateixos consells que seguim per nosaltres, els que mengem de tupper a diari. Però no està de més de recordar-los:

EL MENÚ
  • És important planificar el menú en base a les recomanacions d’una alimentació saludable, equilibrada, variada i suficient i posa-les en pràctica amb petites adaptacions o demanar consell al Dietista-Nutricionista.
  • El menú equilibrat en quantitat i varietat ha de presentar de 4 a 6 grups d’aliments (verdures, farinacis, proteics, oli d’oliva, fruita i/o làctics) i també cal utilitzar diferents tècniques de cocció per aportar varietat a la setmana.
  • A la carmanyola preparar plats únics complets que incloguin la mateixa varietat de grups d’aliments i adaptats a l’època de l’any facilita molt la vida del tupperista.
CONSELLS CULINARIS
  • Condimentar les amanides just abans de consumir.
  • La pasta “al dente” evitarà que quedi passada al reescalfar-la.
  • Si el plat inclou ou aquest ha d'estar ben cuit.
  • Salar la carn després de posar-la al microones perquè no es ressequi.
  • Afegir suc de llimona al peix o la carn abans d’escalfar-los els farà més sucosos.
  • La carn sucosa o amb salsa és una bona opció per evitar que es ressequi o també podem utilitzar carns texturitzades com les hamburgueses o les mandonguilles per omplir els nostres tuppers.
RECOMANACIONS HIGIÈNIQUES
  • Assegurar un bon estat de conservació fins a l’hora del seu consum.
  • Refrigerar el plat cuinat tapat hermèticament fins al moment de consum.
  • El transport serà en un envàs o bossa isotèrmica i s’escalfarà a més de 70ºC.
  • Menjar en un espai adequat evitant les taules de treball o pupitres per controlar contaminacions, si no tenim un lloc on poder menjar utilitzarem tovalloletes desinfectants i posarem la carmanyola sobre aquestes.
ELS ESTRIS
  • Reutilitzar pots de vidre de 250g per a les racions de sopes o gaspatxo o crema de verdures.
  • Si no disposem de microones per escalfar el menjar és millor optar per plats i/o entrepans freds.
20 MENUS


DILLUNSDIMARTSDIMECRESDIJOUSDIVENDRES
1a SETMANAPastís de patata i carn de pollastre amb ceba i pebrotLlenties estofades amb verduresTruita de patates, ceba i carbassóCanelons d'espinacs i carn de vedellaAmanida d'arròs amb tonyina, blat de moro, olives i tomàquets cherries
FRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUA
2a SETMANAEspaguetis al pesto amb espàrrecs verds i gambesMongeta verda i patata amb carn de cavall arrebossadaAmanida de cigronsTortellinis de bolets amb salsa de roquefortArròs de conill i carxofes
FRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUA
3a SETMANAAmanida freda de llenties, cranc, ceba i tomàquetMacarrons amb salsa bolonyesa (amb tomàquet, carn de vedella picada, pastanaga i ceba)Arròs tres delícies (pèsols, truita i permil dolç)Salmó a la planxa amb puré de patates i carbassóBledes amb patates i fesols saltejats amb salsitxes
FRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUA
4a SETMANACoca d'espinacs i verdures amb ensaladilla russa i ou durLasanya de verdures + mongetes blanques refregides amb allSaltat d'arròs, pollastre, bolets i alls tendresMandonguilles amb sípia, patates i pastanagues babyCintes d'espinacs amb salsa de puerros i pernil
FRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUAFRUITA, PA I AIGUA
cuinescuina.blogs

No hay comentarios:

Publicar un comentario