Durant molt de temps s'ha cregut que la del porc és una carn poc saludable.
Desmentint els falsos mites
El principal mite que ha desprestigiat el consum de carn de porc deriva de la llegenda popular que és una carn amb molt de greix, cosa totalment erroni. Encara que tradicionalment ha estat considerada com carn vermella, la Unió Europea l'ha denominat carn blanca. Es tracta d'una carn magra i amb un contingut en greixos molt inferior al d'altres carns com la vedella o el xai. La carn de porc només conté 2,65 g de greix total per cada 100 g, amb 1,1 g d'àcids grassos monoinsaturats i 0,65 g d'àcids grassos poliinsaturats, és a dir, de greixos bones.
Com hem assenyalat, el porc és una carn blanca que s'assembla a les propietats de la carn de pollastre. Està composta per fibres blanques, el que la fa més tendra a mastegar i més digestiva, i el seu baix contingut en greixos la diferència de les carns vermelles com les de boví i oví. A més, prop del 70% del greix del porc és subcutània, pel que es pot extreure amb facilitat i així gaudir de talls de carn pràcticament lliures de greixos, com el llom.
Pel seu baix contingut en colesterol, tenint el llom tot just 58 mg enfront dels 71,9 mg del pollastre o els 76 mg de la paleta be, és una carn adequada per prevenir el desenvolupament de malalties cardiovasculars i mantenir baixos els nivells de triglicèrids.
A més de ser una carn naturalment magra, la carn de porc és molt rica en nutrients, vitamines i minerals. És una font excel·lent de proteïnes d'alta qualitat, amb un 40% d'aminoàcids essencials fonamentals per formar, mantenir i reparar els teixits del nostre organisme, músculs i ossos, una cosa fonamental si es practica esport amb regularitat.
Destaca també pel seu contingut en minerals, especialment en ferro, zinc, fòsfor, sodi i potassi, molt recomanable per evitar anèmies i en la formació i manteniment d'ossos i dents i per a un bon funcionament del sistema nerviós i immunitari.
Una carn per a tota la família
La gran riquesa nutricional de la carn de porc la converteix en un producte molt adequat per al consum de tota la família. Pel seu contingut energètic equilibrat i la seva aportació de proteïnes, vitamines i minerals essencials destaca com una carn ideal per introduir en l'alimentació setmanal a qualsevol edat. Com s'assenyala en el llibre 'Carn de porc en la nutrició i la salut', és recomanable el consum de carn de porc unes 3-4 vegades per setmana.
Destaquen especialment el llom i el filet, peces molt tendres i versàtils de les que es pot separar pràcticament tot el greix visible amb facilitat. Per això són perfectes per a la dieta de l'esportista, que busca sobretot proteïnes d'alt valor nutricional amb el mínim de greixos saturats.
Pel seu contingut en greixos saludables, proteïnes d'alta qualitat, vitamines i minerals, és una carn molt adequada per als nens i adolescents, que necessiten una bona aportació energètica per al correcte desenvolupament del seu organisme i créixer de manera sana. Als nens els agrada especialment pel seu gust suau i la seva textura tendra, fàcil de mastegar, de manera que també és adequada per a la gent gran que no ha de descuidar la ingesta de proteïnes.
.
Com treure-li el màxim partit a la cuina
La carn de porc té una llarga tradició culinària a casa nostra, amb diferents formes de preparar-la i moltes receptes típiques segons la regió. És una carn molt versàtil de la que s'aprofita gairebé tot, econòmica i adequada per a qualsevol ocasió. Per treure-li el màxim partit a la cuina no cal complicar-se, el millor és apostar per elaboracions senzilles i acompanyar la carn de verdures i hortalisses per aprofitar totes les seves propietats saludables.
Alguns dels talls de porc més recomanables per la seva versatilitat a la cuina són el filet, el llom, les costelles i les escalopes. Són ideals per fer a la planxa, cuinar o rostir al forn, o fins i tot podem preparar saludables papillotes al vapor o ràpids saltats. Per preparar plats de porc saludables és millor evitar els arrebossats, fregits i les salses calòriques, i apostar millor per l'ús d'herbes i espècies aromàtiques, marinats lleugers i acompanyaments de verdures.
No hay comentarios:
Publicar un comentario